Muistio 7.5 Laihialla pidetystä Maakuntaillasta

24.5.2008

Maakuntailtaan osallistui 19 henkilöä. Seuroista olivat edustettuna Laihian Luja, Kurikan Ryhti, Vaasan Vasama ja Vähänkyrön Viesti. Etelä-Pohjanmaan maakuntajaostoa edusti Risto Valkama, PLU:n aluejohtaja Aino-Maija Siren sekä lentopalloliittoa Pertti Honkanen ja Ari Paloniemi.

Arska kiitti paikalle tulleita aktiivisuudesta ja joutui perinteitä kunnioittaen harmittelemaan, että vain neljästä seurasta oli edustajia paikalla.. Esimerkkinä voi todeta, että aiemmin järjestetyssä Pohjois-Karjalan maakuntaillassa oli 32 osallistujaa yhdeksästä seurasta(P- K:ssa 10 nuorisotoimintaa tekevää seuraa).  Maakuntailtojen yksi perustavoitteista on ajankohtaisten teemojen käsittelyn/esittelyn ohella, lisätä seurojen yhteistyötä mm. ns. parhaita käytäntöjä hyödyntäen. Kokemukset maakuntailloista ovat niin hyviä eri puolilla Suomea, että esitän tässä kysymyksen/ihmettelyn Etelä-Pohjanmaan seuroille: miksi teidän maakunnassa illat eivät tämän useampia kiinnosta? Maakuntaillat ovat myös tärkeitä vaikuttamispaikkoja. Arska P. ottaa mielellään kommentteja, kehittämisideoita, kritiikkiä yms. vastaan, teemaan liittyen.  

 

 

PLU:N ALUEJOHTAJA AINO-MAIJA SIRENIN INFO

 

Aino-Maija korosti, että PLU:lla on oma seurakehittäjä, Kirsi Martinmäki, palvelemassa seuratoimintaa tukevissa asioissa monipuolisia toimintamalleja hyödyntäen. Arska muistutti, että PLU:lla ja Lentopalloliitolla on voimassa kirjallinen yhteistyösopimus, joka jäntevöittää toimintoja. Aino-Maija korosti PLU:n tuen merkitystä mm. yhdistysten ja säätiöiden varainhankintaan/talkootoimintaan liittyvissä koulutuksissa. Joukkueenjohtajien avuksi rakennettuun JOJO- pankkiin kannattaa seurojen myös perehtyä. Koulutuspuun(liite) tarjoamat koulutuskokonaisuudet uusine materiaaleineen ovat saaneet erittäin hyvän vastaanoton – myös lentopalloseurojen keskuudessa. Etelä-Pohjanmaan kunnista mm. Nurmo, Kurikka ja Kauhajoki ovat ostaneet seurojensa kehittämiseksi näitä koulutuksia. Aino-Maija totesi, että seuroissa myydään ankeutta turhan usein, jota korvaamaan tarvitaan lisää myönteisyyttä.  Hyvä Seura – seminaarit ja seurakohtaiset tulevaisuusillat kuuluvat myös PLU:n palvelutarjontaan, osin yhteistyönä lajiliittojen kanssa toteuttaen. PLU:n ja Nuori Suomi ry:n toteuttama nuoria rekrytoiva harrastemanagerikoulutus voidaan toteuttaa ilmaiseksi lentopalloseurojen yhteiskoulutuksena. ”Mää oon täällä” – koulutus(12 h) tarjoaa kohtuuhintaista seuratoimintakoulutusta yli 15 v nuorille. PLU:n kesäleirin Ohjaajasporttiksella koulutetaan myös nuoria ohjaajia.

 

VALKAMAN RIKUN TERVEISET

 

Aluksi Riku toivoi, että seuroista löytyisi jatkossa uusia henkilöitä myös maakuntajaoston jäseniksi.

Etelä-Pohjanmaalla on edelleen runsaasti nuorten joukkueita, mutta vääristymä on samanlainen kuin muuallakin Suomessa eli tyttöjen määrä on poikien vastaavan verrattuna selkeästi suurempi. Päättyneen kauden aikan on pelattu 229 turnausta ja 2600 peliä. Yksi ongelma on se, että salit tahtovat loppua kesken varsinkin Seinäjoki – Nurmo – akselilla, jossa salibandy vie paljon vuoroja. Tavoitteena on kouluttaa maakuntaan lisää tuomareita. Sähköinen tulospalvelu helpottaa jatkossa sarjanhoitajan laajoja ja kiireellisiä tehtäviä. Sarjapalaveri tullaan toteuttamaan n. viikko jälkeen ilmoittautumisten päättymisestä(15.9).

Beach volleyn osalta on tarkoitus järjestää kaksi alueellista turnausta.

 

 

ARSKAN LAJIKOULUTUKSEN AJANKOHTAISET

 

Lentopalloliiton ajankohtaisista koulutuksista löytyy kattavaa tietoa osoitteesta http://www.lentopalloliitto.fi/koulutus

Keski- Lännen I-tason kaikki kolme jaksoa järjestetään Petäjävedellä. Jos Etelä-Pohjanmaalta löytyy tarvittava määrä I-tasosta kiinnostuneita valmentajia, koulutus voidaan räätälöidä tälle vuodelle. Joka tapauksessa v. 2009 Keski- Lännen I-taso toteutetaan kokonaisuudessaan Etelä-Pohjanmaalla.

Aloittavan Ohjaajan Koulutuksia(sisällöt kuvauksineen ovat netissä) järjestämme seurakohtaisina tai lähiseurayhteistyönä. Tekniikkakoulu järjestetään Kauhavalla 13- 14.9.08, johon ilmoittautuminen on netin kautta käynnissä. Lisätietoja kaikista koulutuksista saa allekirjoittaneelta.

 

Edellä mainittujen koulutusten lisäksi toteutamme tarpeen mukaan muitakin räätälöityjä koulutuksia. Näissäkin kehittelyissä seurojen yhteistyö tuo kokemukseen perustuen, hyviä tuloksia = lisää koulutuksia!

 

minien säännöistä

Arska kertoi aluekehittäjä Risto Kovasen johdolla pohjustetuista uusista sääntö- ja sarjajärjestelmäehdotuksista mini-ikäisille. Esitykset, jotka mahdollisesti hyväksytään ensi kauden sarjoihin, ovat Lentopalloliiton nuorten kilpailuryhmän käsittelyssä Savonlinnan Power Cupin yhteydessä. E- ikäisiä koskee kaksi keskeistä sääntömuutosesitystä, joiden mukaan jatkossa pelaajia on kentällä kolme ja ensimmäisellä kosketuksella palloa ei saa toimittaa verkon yli. Myös Taitomerkkisuorituksien(taso 2) toteuttamista suositellaan. F- junioreiden pelitapa, jossa kerrallaan kentällä on kaksi pelaajaa, on osoittautunut toimivaksi. F- junioreilla ovat toimineet hyvin tapahtumapäivät, joissa on pelien ohella taitomerkkiradat. esim. Itä-Suomessa ei ole pidetty sarjataulukoita, eikä näin ollen ratkaistu alue- tai maakuntamestaruuksia. Toteutustapa on saanut kiittävää palautetta. Savonlinnan Power Cupissa F- junnujen molempia pelitapoja tullaan videoimaan ja siltä pohjalta tehdään yhteenvetoa toimenpide-ehdotuksineen liikunnanohjaajatutkinnon(Lapin Urheiluopisto) kurssityönä. D- junioreiden sääntöihin ei olla tekemässä muutoksia.

 

                     pläkin terveiset

Pläki painotti puheenvuorossaan, että suomalaiset lentopalloilijat ovat vertailussa moniin huippumaihin kovia treenaamaan. Esimerkiksi Brasiliassa ja Italiassa pelaamiskulttuuri on puolestaan edellä.

Pläki on huolissaan poikapelaajien suhteellisen vähäisestä määrästä. Ns. rankinglistat poikien eri ikäluokista ovat jatkuvasti lyhentyneet. Kun saamme määrää lisää myös taso nousee. Pläki toivoo seuroilta rohkeampaa asennetta poikien toiminnan aktivoimiseksi. Lentiksessä on imua koville urheilullisille kavereille. Oivasen kaksoset hyvine yleisurheilutaustoineen ovat loistavia esimerkkejä. Pläki painotti myös sääntöjen merkitystä. Liian monien vuosien ajan vahva syöttö on hallinnut liikaa nuorempien junioreiden pelejä – virheiden kautta on saatu liikaa pisteitä. 3- sarja, joka olisi erinomainen pelitaso monille poikajunioreille, puuttuu Etelä-Pohjanmaalta. Poikien saaminen aikuisten sekaan tehostaisi omalta osaltaan toimintoja.

Ns. dream team – ajattelu ja – toiminta huolestuttaa Pläkiä kovasti. Lähi- ja vähän kauemmatkin joukkueet muodostavat tähtisikermiä, joka taas merkitsee useiden joukkueiden lopettamista pienemmissä seuroissa. Ns. syömähampaiden jääminen kotiseuroihin pitää elossa useampia joukkueita ja kotijoukkueen tähti saa kotiseurassaan paljon vastuuta, joka omalta osaltaan vie nuoren tasoa eteenpäin. Lisäksi lahjakas kotiseuran kasvatti on hyvänä esimerkkinä seuran pienemmille junioreille.

 

 

 

 

Terveisin kirjurinakin toiminut Paloniemen Arska